logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Újdonságok

Lapostetők vízszigetelése Bitumen, PVC, TPO/FPO és EPDM lemezekkel


Nahtflex

Lapostető vízszigetelő anyagok új utakon

Tévedés feltételezni azt, hogy a bitumenes, PVC, TPO/FPO vagy EPDM lapostető szigetelő lemezek valamelyike minden paraméterében jobb lenne mint a többi. A fejlődés a specializálódás irányában halad. Egy konkrét feladat számára optimális szigetelőlemez a fedéssel szemben támasztott követelményeket, a szigetelő lemezek egyedi tulajdonságait és a kivitelezés lehetőségeit egyidejűleg mérlegelő elemzés során választható ki megnyugtatóan. Ennek sikerét igyekszik elősegíteni az alábbi rövid összefoglaló.

Bitumenlemez fedés A hegeszthető bitumenlemezek több mint negyven éve Bauder bitumen  jelentek meg a piacon. A hajlíthatóságot, hidegállóságot növelik, az öregedést gátolják a bitumenhez hozzáadott modifikáló anyagok. A mechanikai tulajdonságok javítását a vizszigeteő lemezbe épített üvegfátyol-, üvegszövet- illetve poliészterszál erősítés biztosítja. A lemezek rögzítése és toldása hegesztéssel vagy ragasztással történhet. A fedőréteget UV sugárzás ellen palaszórás védi. A kivitelezők jól ismerik, ezért magasabb árfekvése ellenére lakóépületek esetén még mindíg ez a legkedveltebb és legmegbízhatóbbnak tartott lapostető vízszigetelési mód. Jobbra a kecskeméti Mercedes gyár Bauder bitumenlemez rendszerrel fedett épülete látható. A Bauder gyártmányú bitumenlemezek teljes választékának ismertetetése a képre kattintva érhető el.
Előnyök: legalább 5mm vastag járható felület, amely több rétegben is lerakható, kis sérüléseknél a napsugárzás hatására "öngyógyítás" történhet, nagyobb sérülések kenhető bitumenes javítómasszával átvonhatók, rendszeres karbantartás esetén a várható élettartam több mint 20 év, a kivitelezők jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek.
Hátrányok: a kis méret (1x10m) miatt nagyon sok a hegesztés, a lánghegesztés tüzveszélyes és csak hőálló alapon kivitelezhető, gyenge zsír és olajállóság, víztócsa kialakulása fagysérülést okozhat, a sötét színű palaszórás vastagabb hőszigetelést vagy erősebb klímaberendezést igényel, a csőáttörések kialakítása munkaigényes, nagy a karbantartásigény, jelentős az alapanyagár és magasabbak a  kivitelezési költségek.

PVC lemez fedés Ez a vinil-klorid polimerizációjával előállított műanyag az első három között van a legszélesebb körben használt műanyagok listáján. Lágyítószerek hozzáadásával kiváló egyrétegű jól Bornit Heissvergussmasse fektethető és hajlítható hegeszthető lapostető szigetelő lemezeket gyártanak belőle. Ezek jóval nagyobbak a bitumenlemezeknél, emiatt a hegesztés munkaigénye és a hibalehetőséget magukban rejtő hegesztési varratok hossza lecsökken. 350-400°C-ig hőálló, nehezen éghető, önkioltó, olajoknak, zsíroknak, vegyi anyagoknak, szélnek és az időjárás egyéb hatásainak jól ellenáll. Rögzítése a hegesztési csíkokba beépített rögzitőelemekkel, a széleken pedig ragasztással vagy fóliabádogra történő rámelegítéssel történhet. Bauder Thermofol Javítása nehézkes, hideg időjárás esetén repedésre hajlamos lehet.  Kevés karbantartást igényel, várható élettartama hosszú, több mint 30 év. Baloldalon a  Bauder Thermofol PVC lemezzel fedett kölni vásárcsarnok épülete látható. A Bauder Thermofol PVC lemezek ismertetése a baloldali képre kattintva érhető el. Hazai kivitelezők elterjedten használják az FDT Flachdach Technologie GmBH Rhenofol PVC tetőszigetelő lemezeit is. Jobboldalon az FDT Rhenofol lemezével fedett Rotterdam Market Hall látható. A Rhenofol PVC lapostetőtető szigetelő lemezek ismertetése a jobboldali képre kattintva érhető el.
Előnyök: vegyi hatásoknak különösen jól ellenáll, nehezen éghető, nyílt láng nélkül feldolgozható, világos színű emiatt jó hővisszaverő, nagy méretei miatt kevesebb varrat, hajlékonysága miatt könnyebb beépítés, kis karbantarás igény, viszonylagos járhatósága védőfóliával javítható, hosszú élettartamú.
Hátrányok: Hegesztés, égés esetén mérgező gázok keletkeznek, a lágyítók leszállása, kipárolgása miatt egyes gyártók termékei idővel repedésre hajlamossá válhatnak, újrafeldolgozásuk beruházásigényes, javításuk nehézkes, a TPO/TPC-nél drágábbak.

TPO/FPO lemez fedés A jelenleg az EU-n kivül TPO-nak (Thermoplastic PolyOlefin), az EU-ban 2006.-tól FPO-nak (Flexible PolyOlefin) nevezett lapostető szigetelő lemezek Bauder TPO/FPO első alkalmazása a 90-es évek elejére tehető. Az anyag polipropilént, etilén-propilén gumi polimereket és poliészter vagy üvegszál erősítést tartalmaz. Tipikusan 1,5 - 3,6 m szélességben készül.  A PVC esetében alkalmazottnál magasabb hőmérsékletű levegővel hegeszthető, de ennek során az anyag összetétele következtében nem keletkeznek egészségre ártalmas gázok. A PVC-vel ellentétben nem tartalmaz lágyítószert, melynek kipárolgása idővel az anyag szerkezetének ridegedését idézhetné elő. Ugyanakkor a PVC-nél kevésbé hajlítható ami a kivitelezést némileg nehezíti. Vegyi hatásoknak a PVC-nél kevésbé áll ellen, viszont szúró és szakítószilárdsága a PVC-nél nagyobb. A jobboldali képen a paksi Forráspont Energiaház látható melynek fedése rugalmas szintetikus szövet betétes Bauder Thermoplan FPO lemezzel készült. A Thermoplan FPO lemezek ismertetése a képre kattintva érhető el. Az üvegfátyol betéttel készült Bauder Thermofin FPO lemezek kevésbé rugalmasak, de széles hőmérséklettartományban hegeszthetők. Részletes ismertetésük ide kattintva érhető el.
Előnyök: kis súlya mellett jó vízzáró, a felületi víztócsák nem károsítják, kis karbantartásigényű, világos színe miatt hővisszaverő, a PVC-nél és EPDM-nél olcsóbb, beépítése egyszerű, mérgező anyagokat nem tartalmaz, UV álló és a tűzvédelmi előírások követelményeit kielégíti, nagy szakítószilárdságú, újrefeldolgozhatósága egyszerű, árfekvése közepes.
Hátrányok: Olaj és zsírállósága nem jó, járófelületként némileg sérülékeny ami járófelület takaró fóliával kompenzálható, a PVC-nél keményebb így bedolgozása nehezebb. Élettartama 15-20 évre becsült, de ez az adat a bevezetéstől távolodva a tapasztalatok és az elvégzett fejlesztések következtében nő.

EPDM lemez fedés Az EPDM (teljes nevén etilén propilén diene terpolimer) egy igen tartós szintetikus gumi anyag. Garanciális időtartama 20-30 év de élettartama körültekintő kivitelezés esetén Firestone RubberGard 40-50 évre is tehető. Jó UV- és ózonállósága mellett a szélsőséges környezeti hőmérsékleteket is jól elviseli. Rugalmasságát hidegben megőrzi.  5-6 méteres tekercsszélessége következtében kisebb épületek, garázsok, melléképületek vízzárást veszélyeztető toldások nélkül, vagy azokat minimalizálva lefedhetők vele. Felhasználása nem igényel speciális berendezéseket mivel beépítése lángmentesen ragasztással történik. Ugyanakkor érzékeny a a gyártói előírások kivitelezés során történő pontos betartására. A fedés kialakításánál hőtágulása nem hagyható figyelmen kivül. Firestorne RubberCover Környezetbarát, újrahasznosítható. A Firestone cég kétféle EPDM tetőanyagot gyárt. Rubbergard nevű gyártmányuk a kifejlesztett rögzítési technológiával együttesen ipari épületeknél történő felhasználásra készült. Részletes ismertetése a jobboldali képre kattintva érhető el. A lakosság körében eddig szokatlan műanyag lemezes tetőfedés megvalósítását teszi elérhetővé a Rubbercover EPDM lemez. Ez új vagy felújító szigetelés céljából szinte bármilyen meglévő alapra felhordható  és jó vízzárása, egyszerű beépítése, a kivitelezés gyorsasága valamint a várható élettartam figyelembevételével alacsony ára miatt egyre kedveltebbé válik. Részletes ismertetése a baloldali képre kattintva kattintva érhető el.
Előnyök: tartósság, kevés toldás, egyszerű beépíthetőség, tócsákat jól elviseli, fekete színe miatt segíti a rárakódott jég és hó olvadását, hidegben is rugalmas marad, jégesőálló, életciklusa során bármikor folt ragasztásával könnyen javítható, hosszú élettartamát figyelembe véve árfekvése jó.
Hátrányok: Olaj és zsírállósága gyenge, fekete színe miatt az épületek belterét melegíti, járófelületként sérülékeny, rugalmas zárása miatt nehezen találhatók meg az átszúrások és vízbehatolási rések.

Kiválasztás Jóllehet a leírtakból könnyen adódik a felismerés, hogy szennyezett ipari környezetben, vagy éttermek és ipari konyhák elszívóberendezéseinek kimeneti nyílásai környékén PVC fedést, hideg éghajlati környezetben viszont -45˘C-ig rugalmas EPDM fedést célszerű választani, de a  döntésbe jelentősen beleszólnak az anyagi lehetőségek és a kivitelezés megbizhatósága is. Ez utóbbira igyekszik némi humorral felhívni a figyelmet az a világhálón található megállapíitás, ami szerint az EPDM fedésnek egyik kivitelezőnél 3 év a másiknál 40 év a használati ideje.. Ez mutat rá arra, hogy a modern lapostető vízszigetelő lemezek és a gyártók által kiképzett nagy gyakorlattal rendelkező kivitelezők kéz a kézben járva garantálják a szigetelés minőségét és tartósságát. A mindkét területre rálátó szakkereskedők tanácsadása nagy segítséget jelenthet mind a tervezés mind a fedéllemez beszerzés fázisában. Ezen szakkereskedők egyike Kápolnai Péter, a Lambda Budapest M3 kirendeltségvezetője, aki +36-20-4184124 telefonszámon, vagy m3@lambda.hu email címen fogadja az érdeklődők jelentkezését.

dr Tivadar JánosLambda logoA lapostető vízszigetelő termékek egy része raktárról azonnal megvásárolható, más része megrendelhető a Lambda Systeme Kft. 1142 Budapest Tengerszem u. 90. sz alatti Budapest M3 építőanyag szakkereskedésében, vagy házhozszállítással megrendelhetők a Lambda Systeme Kft. https://lambdawebaruhaz.hu címen található internetes áruházában. A Budapest M3 szakkereskedés és a https://lambdawebaruhaz.hu internetes áruház telefonos és email elérhetőségeit a nyitólap tartalmazza.

                                                   
tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS