logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Újdonságok

Barátságos bitumentermékek II. - kenhető vízszigetelések talajszint alatt


Bitumen mélyépítési vízszigetelések

Lábazatok, pincefalak, alaplemezek, áttörések vízszigetelése

Úgy négy évtizede a vízszintes és függőleges építési felületek vizszigetelését még kőolaj származékokkal átitatott papírlemezek (ismert nevükön: kátránypapír, fedéllemez) felragasztásával oldották meg. A ragasztóként kefével egyenetlenül felhordott olvasztott bitumen foltokban dermedve esélyt sem adott a víztömör zárásra. Emellett a használt bitumenek ridegsége és a könnyen szakadó, korhadó papír alkalmazása következtében még több réteg készítése esetén sem lehetett repedésáthidaló, megbízhatóan és tartósan vízzáró szigetelést előállítani.

Óriási fejlődést hozott a vízszigetelések területén a hegeszthető bitumenlemezek megjelenése. Ezek a különböző feladatok ellátását elősegítő adalékanyagokat tartalmazó (modifikált) bitumenlemezek a mechanikai tulajdonságok javítására a rövid életű papír helyett üvegfátyol, üvegszövet polipropilén szál, ritkán fémszövet hordozóanyagot tartalmaznak. A modifikálás hatására a bitumen öregedése lecsökken, rugalmassága, repedésáthidaló képessége, UV állósága megnő, a bedolgozási hőmérséklet határai kitágulnak. Eközben a hordozóanyag és a lemezvastagság megválasztásával a bitumenlemez kivánt szakítószilárdságát, nyomásállóságát, gyökérállóságát állíthatjuk be. A hegeszthető bitumenlemezeket egymásra helyezve vonal menti lángolvasztással szünetmentes varrat készíthető, amely a két lemezt egymáshoz és a szigetelt felülethez rögzíti.

Bitumen mélyépítési vízszigetelések Vannak azonban olyan vízszigetelési feladatok, amelyek a bitumenlemezekkel sem oldhatók meg egyszerűen. Ilyen például az erősen tagolt, vagy íves felületek vizszigetelése, az alaplemezből kiálló betonvasak között a felszálló fal alá készítendő vizszigetelés, a csőáttörések hatékony tömítése, és a különös megbízhatóságot követelő vízszigetelések kialakítása. Ez utóbbinál figyelembe kell venni azt, hogy a bitumenlemezek varratos összehegesztésénél is előfordulhatnak kivitelezési hibák, vagy keletkezhetnek észrevétlen sérülések, melyek következtében a szigetelés mögé beszivárgó víz elkószál és a réstől távol eső helyen idézi elő a fal átázását. Ebben az esetben úgyszólván semmi esély nincs arra, hogy a beázás helyét meghatározzuk és azt feltárva a javítást elvégezhessük. Az ilyen jellegű feladatok megoldására és a hibák kiküszöbölésére kerültek kifejlesztésre a nagy, vagy bonyolult felületek egybefüggő repedésáthidaló varratmentes szigetelését lehetővé tevő kenhető - szórható vízszigetelő anyagok. Bitumen mélyépítési vízszigetelések Ezek a szilikátanyagokon túlmenően általában a fémekhez és műanyagokhoz is jól tapadnak és felhordásuk a kézi módszerek (glettvas, ecset) mellett perisztaltikus szórógéppel is elvégezhető. A géppel történő felhordás igen hatásos és munkaerőtakarékos. Amíg a 40-50 kg súlyú bitumenlemezek hegesztés előtt falra történő rögzítéséhez több fős brigádok szükségesek, addig a szórt vízszigetelés elkészítését egyetlen személy is el tudja végezni. Ugyancsak vonzó a kent vizszigetelések javíthatósága, mert ezek esetében a beázás pontosan a sérülés helyén jelenik meg, így a javítás helye feltárható és a szükséges javítás elvégezhető. A következőkben néhány kenhető - szórható vízszigetelő anyagot ismertetünk, melyek közül három bitumen alapú, miközben a negyedik a fejlődés irányát mutatva kiemelkedő paraméterekkel rendelkező bitumenmentes termék.

Bornit Profidicht 1K A Bornit Profidicht 1K Fix egy gyorsan száradó egykomponensű bitumenes vastagbevonat magas szárazanyag tartalommal. Szerves oldószer mentes műgyantával modifikált bitument tartalmaz melyhez töltőanyagként polisztirolgyöngyöt adagoltak. Használata gazdaságos mivel a felhordott réteg vastagsága a száradás során csak maximum 10%-kal csökken. Száradás után  nagyrugalmasságú repedésáthidaló és vízálló szigetelést képez, amely ellenáll minden a talajban természetes körülmények között előforduló agresszív anyagnak. Talajjal érintkező  függőleges és vízszintes épületszerkezetek külső oldali vízszigetelésére, védőréteggel  takart  vízszintes  épületszerkezetek (aljzatbeton, erkély)  nedvesség elleni védelmére, valamint talajjal érintkező  hőszigetelő lapok bitumenes illetve ásványi felületekre történő felragasztására használható. Száradási ideje minimum 2 nap a páratartalom, rétegvastagság és a hőmérséklet függvényében. Felhordása kézzel, vagy gépi szórással általában két rétegben történik. Felgyülemlő talajvíz elleni-, vagy ellen oldali víznyomás elleni védelemnél ez első rétegbe a teljes felületen üvegszövet erősítést kell beépíteni. Anyagszükséglete talajnedvesség esetén 3,5-4 liter/m2, nyomással rendelkező felgyülemlő talajvíz esetén 4,5-5 liter/m2, polisztirollap felragasztásánál 2 liter/m2. 32 literes fémhordóban kerül forgalomba.

Plastimul 1K Super Plus A Mapei Plastimul 1K Super Plus szintén egy egykomponensű, oldószermentes, gyorsszáradású, alacsony zsugorodású, nagyon kiadós, rugalmas polisztirol golyócskákkal és apró szemcséjű gumigranulátummal töltött felhasználásra kész kenhető -  szórható vízszigetelő anyag. Ellenáll a talajban előforduló agresszív anyagoknak és diffúziós együtthatójának értéke alapján alkalmas radon gáz elleni védőréteg kialakítására is. Felhasználási területe  épületalapok, pincék és talajszint alatti garázsok vízszigetelése, tartófalak vízszigetelése, erkélyek és kis teraszok vízszigetelése a betonréteg és az esztrich között, valamint hőszigetelő lapok felragasztása szilikát, vagy bitumenes felületekre. Száradási ideje  50% relatív páratartalom és 23°C környezeti hőmérséklet mellett 2 nap.  A Plastimul 1K Super Plus öregedésálló, az idők során nem válik törékennyé és száraz, valamint enyhén nedves felületekre jól tapad. Ellennyomás elleni vízszigetelésre és UV sugárzásnak kitett helyeken történő felhasználásra nem alkalmazható. A talajból érkező mechanikai hatások (kövek, gyökerek) ellen drénlemezzel kell védeni. Felhordása előtt a felületet hígított Plastimul C emulzióval kell alapozni. A felhordás két rétegben kézzel vagy perisztaltikus szórással lehet elvégezni. Talajvíz nyomás ellen történő szigetelésnél az alsó rétegbe Mapenet 150 lúgálló üvegszövetet kell beépíteni. Anyagszükséglete talajnedvesség és nem felgyülemlő talajvíz elleni védelemnél 2,4 kg/m2, nyomás nélküli talajvíz, szivárgó pangó talajvíz és 3 m-t nem meghaladó nyomású talajvíz ellen történő szigetelés esetén 3,2 kg/m2. Az előírt rétegvastagság melett 2 mm résmozgást repedésmentesen követ. 7,8 kg-os és 19,5 kg-os vödrökben kerül forgalomba.

Plastimul 2K SuperA Mapei Plastimul 2K Super az előzőekben ismertetett  Plastimul 1K Super Plus-hoz képest néhány speciális műszaki paraméter jelentős továbbfejlesztésével tűnik ki. A két szigetelőanyag műszaki adatlapját egymás mellé téve szinte keresni kell a különbségeket, de magtalálva azokat az eltérés nyilvánvalóvá válik.  A Plastimul 2K Super radon gáz szigetelése ötvenszer jobb az egykomponensű változatnál mértnél, emiatt a Plastimul 2K Super minősítetten alkalmas radon gáz elleni védőréteg készitésére. A kétkomponensű anyag tömörebb szerkezete megmutatkozik a vízszigetelési tulajdonságokban is. Az esővel szembeni elenállást az EN 15816 szabvány szerint vizsgálva a Plastimul 1K Super Plus-nál 4óra, míg a Plastimul 2K Super vízszigetelő anyagnál ennél 100%-kal több, 8 óra állapítható meg. A komponensek számából adódóan különbség van a két anyag felhasználásra történő előkészítésében is.  A Plastimul 1K Super Plus felkeverés nélkül azonnal fehordható, a Plastimul 2K Super esetében viszont a felhasználás előtt a két komponenset megfelelő arányban össze kell keverni. A keverék fazékideje 23°C-on 2 óra. Az ismertetett különbségek kivételével a Plastimul 1K Super Plus.-nál leírtak a Plastimul 2K Super-re is vonatkoznak. A Plastimul Super 2K 21,7 kg-os (A+B) vödrökben kerül forgalomba.

Multi Baudicht 2K Multi-Baudicht 2K néven lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkező új kenhető - szórható vízszigetelő anyaggal jelent meg a piacon a kiváló minőségű termékeiről ismert német Remmers cég. Míg az előzőekben ismertetett termékeknek 23°C-on 50% relatív páratartalom mellett legalább két nap kellett a száradáshoz, a Multi-Baudicht 2K (röviden MB 2K) több mint ötször gyorsabban száradva ugyanezt 9 óra alatt teljesíti. Gyors száradását alacsony hőmérsékleten is megtartja. Átszáradási ideje +5°C-on 90% relatív páratartalom mellett is csak 18 óra. Rugalmassága kiváló, 3 mm.es vastagság esetén több mint 3mm résmozgást elvisel repedés veszélye nélkül. 8 méteres vízoszlop magasság esetén is vízzáró és a résnyomás vizsgálatokat erősítőbetét nélkül is teljesíti. Radonnal szemben áthatolhatatlan, tapadó-húzószilárdsága nagy. Nem ásványi felületeken (fém, műanyag, stb) is jól tapad. UV álló. Felhordása után 4 órával burkolható. Fagy és olvasztósó álló, festhető, vakolható. Felhordása kenéssel, szórással, ecseteléssel és iszapolással történhet. Oldószermentes és bitument sem tartalmaz. Annak oka, hogy ennek ellenére a bitumenes kenhető szigetelések között soroljuk fel az egyediség és a hasonló alkalmazási terület, ami a Multi-Baudicht 2K esetében a következőket foglalja magában: gyors vízszigetelés, új építmény vízszigetelése, függőleges-, vízszintes- és falazat alatti vízszigetlés, utólagos vízszigetelés WTA szerint, vízszigetelés 3 métert meghaladó beépítési mélységben, engedélyezett vízzáró betonszerkezethet történő csatlakozás, lábazati és talpponti vízszigetelés, áttörések szigetelése, közvetlen ragasztás meglévő vízszigeteléshez, tapadóhíd képzés régi bitumenes felületen, lapos tető vízszigetelés javítása és höszigetelő lapok felragasztása. Anyagszükséglete a felhasználás céljától függően 2,2 - 3,3 kg/m2. Feldolgozhatósági idő 20°C-on 30 - 60 perc. Kiszerelése (A+B+adalékanyag): 8,3 kg, 25 kg vagy 25 kg, amely 3db 8,3 kg-os kiszerelést tartalmaz.

dr Tivadar János


Lambda logoA bitumenes termékek nagy része raktárról azonnal megvásárolható a Lambda Systeme Kft. 1142 Budapest Tengerszem u. 90. sz alatti Budapest M3 építőanyag szakkereskedésében, vagy házhozszállítással megrendelhető a Lambda Systeme Kft. internetes áruházában. A Budapest M3 szakkereskedés és a lambda internetes áruház telefonos és email elérhetőségeit a nyitólap tartalmazza.

                                                   
tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS