logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Homlokzatok tisztítása és védelme

Bevezető ismeretek

Nemcsak szebb, de tovább is tart

A homlokzattisztítás jelentősége - több mint százötven éves múltja ellenére - még napjainkban sem közismert. A szennyezések-, időjárási hatások- és falfirkák ellen védő több évtizede kifejlesztett anyagokat és technológiákat pedig úgyszólván az ismeretlenség homálya takarja.

Miért tisztítsuk?

Az épület esztétikai értéke mellett a káros környezeti hatások elleni védettségét is csökkenti a tartósan elszennyeződött homlokzat. Egy ártatlannak látszó porréteg már növeli a felületen megtapadó savas csapadék mennyiségét. A víz párolgásával a híg savas oldat egyre töményebbé válva mikroszkópikus méretű bemarásokat idéz elő a felületen. A folyamat ismétlődésével a homlokzat anyaga porózussá válik.

A szivacsossá vált anyagban végül olyan mélyreható fagykárosodások keletkeznek melyek csak a homlokzat jelentős összegeket felemésztő teljes felújításával orvosolhatók. Egy tisztítás több évvel, a korszerű védőanyagok alkalmazása pedig akár több évtizeddel is meghosszabbíthatja a homlokzatok élettartamát.

Szennyeződések és tisztítási technológiák

Legjellemzőbb tulajdonságaik alapján szilárd szennyeződéseket (por, korom, gumi), kémiai szennyeződéseket (sókivirágzások, fémkorróziós nyomok) és biológiai szennyeződéseket (algák, mohák, baktériumok) különböztethetünk meg.

Eltávolításukra a felületet roncsoló, koptató mechanikus eljárásokat (csiszolás, stokkolás, drótkefézés, száraz és nedves szemcseszórás), nagynyomású mosást vagy kémiai módszereket (speciális tisztítószerek, vegyszerek és mosás kombinációja) használhatunk.A tisztítást a felületet legkevésbé károsító mosással vagy kémiai tisztítással kell kezdeni. A durva mechanikus eljárások alkalmazása csak ellenálló anyagok makacs szennyeződéseinek foltszerű eltávolítására javasolható.

Kémiai tisztítási módszerek

A homlokzaton megjelenő szilárd szennyeződések eltávolítására folyékony és zselés állagú tisztítószerek készülnek. A folyékony tisztítószerek (Szilintex Sírkőtisztító, Remmers Alkutex Combi WR illetve Alkutex Schmutzlöser) enyhébb szennyeződések és érzékeny felületek esetében kerülhetnek felhasználásra. A felületre történő felhordást követő átkefélés után gyorsan, akár közönséges locsolótömlővel is lemoshatók, de adagolhatók nagynyomású mosó vízsugarához is.

Erősen szennyezett megbarnult, megfeketedett felületek tisztítására folyékony savas tisztítószerek is kaphatók (Szilintex Műkőtisztító,Cementfátyol eltávolító, Salétrom eltávolító, Füstnyom és korom eltávolító). Új utakon járt a Remmers amikor a folyékony tisztítószereknél jóval hosszabb hatóidejű Homlokzattisztító Pasztával jelent meg a piacon.) Az enyhén savas kémiai hatású sűrű mézszerű anyag a felülethez jól tapadva a pórusokba is behatol, és a szennyeződéseket ott is feloldja. Mivel függőleges felületről sem folyik le és nehezen szárad ki, szennyeződésoldó hatását kedvező esetben 25 - 30 percig is megtartja. A hosszú hatóidő alatt fellazult szennyeződés a felületről és a pórusokból nagynyomású mosóval távolítható el.

Főként a burkolótéglák felületén válik láthatóvá a kémiai szennyeződések leggyakrabban megjelenő formája, a sókivirágzás. A szulfát és nitrát sók eltávolítására az ellenőrizhetetlenül gyorsan ható felületfakító és fugaromboló sósav helyett lassú hatású szerves savakat tartalmazó tisztítószerek kerültek kifejlesztésre. Ezek egy része folyékony (Szilintex Cementfátyol eltávolító, Cementfátyol lemosó, Salétrom eltávolító) de a professzionális homlokzattisztíók részére készülnek kristályos szerves savakat tartalmazó készítményeket (például Remmers Alkutex AC Klinkerreiniger) melyek töménysége vizes hígítással az adott feladathoz jól beállítható. Az anyag különböző töménységű oldata kiválóan alkalmas a burkolótéglák és egyéb burkolóanyagok felületén az építés és a fugázás után hátrahagyott tömény habarcs és cementmaradékok, valamint a törlések során kialakuló cementfátyol eltávolítására is.

A biológiai szennyeződések (algák, mohák, gombák, baktériumok) eltávolítása csak akkor lehet hatásos, ha az élő organizmusokat a tisztítás előtt elpusztítjuk. Erre a célra csak enyhe hatású, a környezetet nem szennyező és nem mérgező anyagok használhatók. Ilyen a Remmers cég Alkutex BFA Imprägnierung és Grünbelag Entferner nevű tisztítószere, melyek a homlokzat felületén hat - tizenkét óra alatt fejtik ki hatásukat. Az elpusztított organizmusok kiszáradt szennyező maradványai a felületről keféléssel távolíthatók el.Ilyenkor a felületbe beszívódott hatóanyag megelőző védelmet is biztosít. Makacs esetekben a szerves maradványok nagynyomású mosással is eltávolíthatók. A nagynyomású mosás a hatóanyagot részlegesen eltávolítva a megelőző védelem hatásosságáz csökkenti.

Impregnálás

A megtisztított felület védelmét védőanyaggal történő átitatással (impregnálással) érhetjük el. Az impregnáló anyagnak a nedvesség és por taszítása mellett el kell viselnie a homlokzatot érő jelentős UV sugárzást, emellett nem szabad csökkentenie az építőanyag pórusainak pára és gázátbocsátó képességét sem. Ezen feltételeket egyedül a különböző vivőanyagokkal (szerves oldószer, alkohol, víz) a felületre felhordható oligomersziloxánok, szilikongyanták elégítik ki.

A felületen és a kapillárisok falán kialakuló szilikonréteghez semmi nem tapad így arról a szilárd szennyeződés leválik, az esővíz pedig legurul anélkül, hogy a kapillárisokba beleszívódna. Az ilyen módon öntisztítulóvá váló homlokzatoknál még a fal mélyebb rétegeiben felszivárgó, vagy repedéseken a mélyebb rétegekbe jutó víz sem gyűlik össze és okoz fagysérüléseket, mivel az impregnálás ellenére is nyitott kapillárisokon keresztül a kipárolgás és száradás biztosított.

Szilikongyanta alapú általános impregnálót gyárt például a Kemikál cég Szilikofób W-190, a MAPEI cég pedig Antipluviol és Antipluviol S néven. Különösen gazdag a német Remmers cég és a magyar Szilintex Kft.impregnáló kínálata. Szerves oldószeres-, víz-,és alkohol bázisú folyékony és krém állagú impregnálók széles választékát gyártják külön kis és nagypórusú terméskövek, látszó téglafalazatok, mészhomoktégla falazatok, mészkő és kvarc alapú természetes kövek, függőleges és járófelületek stb. számára. A speciális, úgynevezett nedves hatású impregnálókkal az impregnált anyagok színét lehet mélyíteni és struktúrájukat kiemelni. Ezen a téren meg kell említeni a Szilintex ahol többfajta ( világos és sötét kövekhez, téglafelületkhez, járófelületekhez készülnek nedves hatású impregnálók többfále fényességi fokozatban.

Falfirkák (graffiti) eltávolítása

A hajtógázas festékszóró palackokkal felvitt falfirkák a festékszemcsék finom porlasztása és nagy sebessége miatt mélyen a homlokzat pórusaiba ivódnak. A folyékony oldószerekkel megkísérelt eltávolításuk több kárt okoz, mint hasznot. A folyékony oldószerek ugyanis egyrészt a homlokzat pórusaiba hirtelen beszívódva a feloldott festékszemcséket még mélyebbre viszik, másrészt gyors párolgásuk miatt a festékszemcsék pillanatok alatt új pozícióban rögzülnek és a felületen nagy színes folt formájában megmaradnak

A probléma megoldására a gyártók sűrű zselés állagú lassan ható tisztítószereket fejlesztettek ki. Ezek a tixotróp (a felülethez jól tapadó és a pórusokba beszívódó) tisztítószerek vastag rétegben hordhatók fel a felületre. A nagy rétegvastagság miatt nehezen száradnak ki, ezért festékoldó hatásuk 10 - 15 percig, fóliatakarással pedig akár 30 percigis fennáll. A felületen és a pórusokban feloldott festékszemcséket levegőtől elzárva mozdítható állapotban tartják, de nem viszik a homlokzat mélyebb rétegeibe.

Az így fellazított és mobilizálható állapotban tartott festék a tisztítószerrel együtt a felületről és a pórusokból nagynyomású mosóval eltávolítható. Ilyen graffiti eltávolító zselét gyárt a Remmers cég Alkutex Abbeizer valamint a MAPEI cég Wallgard Graffiti Remover (wallgard graffiti eltávolító) néven.A graffiti eltávolítás egyrészt időigényes, másrészt a nagynyomású mosás a lazább szerkezetű homlokzati anyagokat - különösen a vakolatokat - meglehetősen igénybe veszi. Ezért a homlokzatok hosszútávú karbantartására nem a rendszeres graffiti eltávolítás hanem a megtisztított felületeknek graffiti elleni védelemmel történő ellátása jelent igazán megoldást.

Falfirkák (graffiti) elleni védelem

A falfirkák elleni védelem egyik fajtáját a szerves oldószereknek ellenálló főként poliuretán alapú bevonatok képezik. Ezen meglehetősen drága de kényelmesen tisztítható védelem párazáró tulajdonsága azonban a felhasználás lehetőségét csak a fém- és betonfelületekre szűkíti.

A homlokzatokon található porózus anyagok védelmére páraáteresztő védőbevonatok kerültek kifejlesztésre. Ezek a szilikongyanta és szerves viasz keverékéből álló bevonatok a felület megjelenését nem változtatják meg és a páradiffúziót a legrosszabb esetben is csak 30 százalékkal csökkentik. A páraáteresztő védőbevonatok áldozati réteget képeznek, azaz a falfirkával együtt eltávolításra kerülnek, ezért tisztítás után pótlásukról gondoskodni kell.

A védőréteggel ellátott homlokzatról a falfirka eltávolítása nagynyomású melegvizes mosóval, vagy speciális tisztítószerrel történhet. Melegvizes mosóberendezéssel csak a tisztítócégek rendelkeznek, a speciális tisztítószerrel történő falfirka eltávolítás viszont senkinek nem jelent gondot. Itt ugyanis a tisztítószerrel a szennyezett felületet bekenve 3 - 7 perc várakozás után a falfirka (és vele együtt a védőréteg) egy fél vödör langyos víz és egy kefe segítségével könnyűszerrel lemosható. Páraáteresztő falfirka elleni védanyagot gyárt például a Remmers cég Funcosil Graffiti Schutz és a Mapei cég Wallgard Graffiti Barrier (wallgard falvédő´) néven. A védett felületek tisztítására a Remmers cég Alkutex Abbeizer nevű terméke szolgál.

dr Tivadar János
tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS