logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Házszépítésről háztulajdonosoknak

Elpiszkolódott építési felületek tisztítása

tisztított kő

Varázslat falakon, lábazatokon, kőburkolatokon, járófelületeken

A szemünket gyönyörködtető hibátlanul tiszta vakolt falak, kőfelületek, lépcsők, lábazatok és járdák az idő múlásával elpiszkolódnak, megszürkülnek, megfeketednek.

Az esztétikum hanyatlásán túlmenően már egy ártalmatlannak látszó vékony porréteg is elősegíti a felületet szivacsossá maró savas eső megtapadását amely idővel a megnövekedett vízfelvétel okozta fagysérüléseket előidézve a homlokzat végleges, csak annak teljes felújításával orvosolható károsodásához vezethet. Már egyetlen tisztítás is több évvel, a korszerű védőanyagok alkalmazása pedig több évtizeddel is meghosszabbíthatja a homlokzatok élettartamát.

A fajtájukat tekintve szilárd- (por, korom, gumi), kémiai- (sókivirágzások, fémkorróziós nyomok), és biológiai szennyeződések (algák, mohák, baktériumok) eltávolítására régebben a felületet koptató, roncsoló mechanikus eljárásokat (csiszolás, drótkefézés, szemcseszórás) alkalmaztak. Napjainkban már a kémiai tisztítóanyagok olyan szennyeződésfajtákra specializált arzenálja áll rendelkezésünkre, mellyel mi háztulajdonosok is könnyedén sikert arathatunk.

Kősampon
smiling-house

A szilárd szennyeződések eltávolításkor a tisztítószert a felület anyagának megfelelően kell megválasztani. Hagyományos vakolatok, vékonyvakolatok, burkolótéglák, kvarc alapú természetes kövek, műkövek és beton esetén a legjobb eredményt a savas tisztítószerek (Szilintex Smiling House Kősampon és Remmers Homlokzattisztító paszta) adják. A savra érzékeny felületek (mészhomoktégla, márvány, mészkő) esetén viszont a lúgos tisztítószerek (Szilintex Smiling House Sírkő tisztító, Remmers Alkutex Combi WR) használhatók.

A kémiai tisztítások technológiája igen egyszerű. A tisztítószert a gyártó előírásait követve tisztán vagy hígítva a száraz vagy előnedvesített felületre fel kell vinni, majd kefével át kell dörzsölni. Ezután a felületet a tisztítószer rászáradása előtt vízsugárral le kell mosni A Kősampon lemosásához locsolótömlő, a tapadós Homlokzattisztító paszta lemosásához nagynyomású mosókészülék szükséges.

Egy a nagy forgalom miatt erősen szennyeződött vörös akrilátgyantás vékonyvakolat Smiling House Kősamponnal történő újjávarázsolásának eredményét láthatjuk a baloldali képen. Enyhe és közepes szennyeződések esetében a folyékony Smiling House Kősampon a nagynyomású mosókészülék mosószer tartályába öntve közvetlenül a kilövellt vízsugárhoz adagolható, melynek eredményeképpen a mosószer előzetes felhordása és a felület átkefélése elkerülhetővé válik.

salétrom eltávolító
smiling-house

A kémiai szennyeződések tisztítása közül leggyakoribb feladat a só és mészkivirágzások valamint a cementfályol eltávolítása. A szulfát- és nitrát sók (salétrom) víz által feloldva belülről szivárognak ki az anyag felszínére, ahol a víz elpárolgása után hátramaradva fehér foltokat képeznek. A mészkivirágzás és cementfátyol pedig többnyire a felületen szétkenődött falazó- és fugázóhabarcsból származik. Letisztításukra hagyományosan sósavat használtak, amely rendkívüli agresszivitása következtében az anyag felületét és a fugákat megmarta, a burkolótéglákat foltosra fakította és a feloldott szennyeződést gyorsan, még a lemosás előtt az anyag belsejébe vitte.

A modern tisztítóanyagok,például a Szilintex Smiling House Salétrom eltávolító, a szilintex Cementfátyol eltávolító és a Szilintex Cementfályol lemosó valamint a Remmers Alkutex AC Klinkerreiniger már lassabban és kíméletesebben ható szerves cementfátyol eltávolítás savakat tartalmaznak. Az anyagok felhasználása itt is igen egyszerű. Azokat a gyártók előírásai szerint töményen vagy hígítva kell felvinni a száraz vagy előnedvesített felületre és némi átkefélés után bő vízzel le kell mosni. Egy Szilintex Salétrom eltávolítóval letisztított burkolótégla felület látható a baloldali képen. A nagy só- és mésztartalmú felületek esetén előfordulhat, hogy az öblítővíz újabb foltosító anyagokat mos ki a tisztított felületből. Ilyenkor az első tisztítás megszáradása után a felületet szilikongyantás impregnálóval vékonyan be kell kenni, majd a tisztítást meg kell ismételni. Az impregnálást követő második tisztítás után a felület már foltosodás nélkül tiszta marad.

A biológiai szennyeződések eltávolításánál a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a homlokzatok árnyékos nedves felületein gyakran megtelepedő algák és mohák élő organizmusok melyek, ha életkörülményeik kedvezőek maradnak, tisztítás után kicsiny maradékaikból újra kifejlődhetnek. Ezt figyelembe véve bár a minden felületen alkalmazható Szilintex Smiling House Sírkőtisztító moha és alga eltávolítására szolgáló összetevőket is tartalmaz, mégis a tisztítás után célszerű a felületet szilikongyantás impregnálással ellátni. Az impregnálás után a nedvesség a felületen nem tapad meg és abba beszívódni sem képes megfosztva így az algákat és mohákat az ismételt megtelepedéshez szükséges víztől.

Grünbelag entf Grünbelag
Remers logo

Más utat válsztott a műemlékvédelemben kiváló német Remmers cég, amikor Grünbelag Entferner (zöld lerakódás eltávolító) nevű tiszítószerében biocid (biológiailag aktív alga és mohaírtó) anyagokat alkalmazott. Ezeknek a felületre történő felhordása után 24 óra alatt az alga és moha teljes egészében elpusztul. A felületet a kezelés után nem szabad lemosni ugyanis a beszívódott hatóanyag egy ideig megelőző védelmet is ellát. A szennyeződések elhalt maradványai a 24 órás hatóidő letelte után a felületről száraz keféléssel könnyen eltávolíthatók.

A kémiai tisztítási munkák munkák során ne feledkezzünk meg a biztonságos munkavégzés szabályairól. Bár a homlokzattisztításnál alkalmazott vegyianyagok sem maró-, sem mérgező hatásukat tekintve nem agresszívek, mégis a szembe-, szájba kerülést és a bőrrel történő hosszan tartó érintkezést kerülni kell. Ezért a munkák során védőszemüveg és gumikesztyű viselése alapvető fontosságú. A részletes balesetvédelmi előírásokat a gyártói műszaki- és biztonságtechnikai adatlapok tartalmazzák.

A kémiai homlokzattisztítás termékeiről a fentiekben leírtak főként az érdeklődés felkeltésére szolgálnak. A termékek részletes leírásai és biztonságtechnikai adatlapjai a gyártók www.szilintex.hu és www.remmers.hu című internetes honlapján tekinthetők meg. Vállalkozásunknál, a Tivadar Kereskedelmi Kft.-nél a Szilintex és Remmers termékek jelentős részét raktáron tartjuk és bolti kiszolgálással, vagy a www.tivadar.eu című internetes áruházunkban csomagküldéssel állunk vevőink rendelkezésére.

dr Tivadar János

Termékismertetők Remmers

Termékismertetők Szilintex


tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS