logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Újdonságok

Barátságos bitumentermékek III. - tetőjavítás


Bornit teto

Bitumenes alapozó és tetőjavító anyagok

Alapozás, kellősítés A tetőjavításra kifejlesztett sűrű kenhető rétegképző anyagok nem képesek mélyen behatolni a betonalap, vagy az elöregedett bitumenfedés pórusaiba és nem tapadnak jól a fémfelületekhez sem. Emiatt a kenhető tetőjavító szigetelések felhordása előtt az alapfelületet hígabb jól beszívódó és jól tapadó anyaggal - úgynevezett alapozóval, kellősítővel - kezelni kell.

A korábbi alapozók alapvetően szerves oldószerben feloldott bitument tartalmaztak. A bitumenes termékek fejlődése során később megjelentek a vízbázisú alapozók is. Azt, hogy napjainkban mindkét fajta forgalomban van, némileg eltérő tulajdonságaik indokolják. A szerves oldószert tartalmazó alapozók nem fagyveszélyesek, alacsonyabb hőmérsékleten gyorsabban száradnak, ugyanakkor használatuk beltérben a kipárolgó szerves oldószer kellemetlen szaga és esetleges tűzveszélyessége miatt nem ajánlott. A vízbázisú alapozók ezzel szemben szagtalanok, az alapfelület kismértékű nyirkosságát elviselik, +10°C fölötti hőmérsékleten (páratartalomtól függően) gyorsan száradnak és jó minőségű rugalmas közbenső tapadóréteget eredményeznek. Emellett azonban csak fagymentes helyen tárolhatók, és bár +5°C fölött már felhordhatók, alacsonyabb hőmérsékleten a kiszáradásuk elhúzódhat.

Bornit-H A Bornit-H egy szerves oldószer tartalmú kenhető és szórható alapozó. Jól tapad a betonhoz, vakolatokhoz és fémekhez is. Oldószer tartalma miatt polisztirolhab alapfelületeken nem alkalmazható. Felhasználható forró bitumenes bevonatok-, hegeszthető bitumenes vastaglemezek fektetését megelőző, valamint hidegen bedolgozható bitumenes bevonatok, javítások felhordását előkészítő alapozásra is. Beltéri felhasználása csak folyamatos intenzív szellőztetés esetén ajánlatos. Az alapfelületnek a felhordáskor száraznak, tisztának és zsírmentesnek kell lennie. A zsír és olajmentesség különösen fontos a fémfelületek esetében, ahol nagy igénybevétel esetén a kémiai zsírtalanitás után a fémfelület érdesítése is szóba jöhet. A Bornit-H alapozó felhordása ecsettel, kefével, vagy airless szóróberendezéssel történhet. Felhasználási hőmérséklettartománya: +5°C - +35°C, anyagszükséglete kb 0,2 liter/m2 rétegenként, amely az alapfelület szívóképességétől függően több, vagy kevesebb is lehet.

grundbit A Bornit Grundbit egy vízbázisú kenhető, szórható, gyorsan száradó rugalmas bitumenes alapozó. Jól tapad betonra, vakolatra, téglafalra, minden építésnél használt bitumenes alapfelületre és fémlemezre is. Felhasználható fedéllemezek fektetése előtti, vagy kenhető bitumenes bevonatok, javítórétegek felhordását megelőző alapozásra. Az alapfelületnek tisztának, olaj és zsírmentesnek kell lennie. A felhordás előtt a laza, sérült összetevőket el kell távolítani valamint a repedéseket és lyukakat ki kell javítani. Az alapfelület enyhén nedves lehet, de vizes nem. Fémfelületre történő felhordás esetén különösen fontos, hogy a felület száraz, tiszta, olaj és zsírmentes legyen. Ennek érdekében esetenként kémiai zsírtalanításra, majd a felület mechanikai érdesítésére is szükség lehet. Felhordása ecsettel, kefével, vagy szóróberendezéssel történhet. Tárolása fagymentes helyen, felhasználása +5°C - +30°C hőmérséklettartományban történhet. Száradási ideje +20°C-on kb két óra. Anyagszükséglete kb. 0,2 liter/m2 rétegenként, amely az alapfelölet szívóképességétől függően több, vagy kevesebb is lehet.

Bitumenes tetők javítása A bitumenes fedéseket alapjában véve kétféle veszély fenyegeti. Egyik a szegélyek és az épületelemek, valamint a szegélyek és a bitumenes fedés közötti réseknél történő beázás, másik a bitumenes fedés sérülése következtében, valamint a hegesztések hibája miatt történő beázás. Az időjárás hatásai mellett a tetőjavító anyagokat UV sugárzás is terheli. A bitumenes fedések hibáinak kijavítására a gyártók olyan jól tapadó, rugalmas, üvegszállal erősített anyagokat fejlesztettek ki, amelyek mind a réskitöltés, mind a felületátvonás céljára alkalmasak, miközben a tetőn fellépő extrém hőmérsékletingadozást és az erős UV sugárzást is elviselik

Bornit Kaltspachtel A BORNIT cég Bornit Kaltspachtel néven olyan pasztaszerű, repedésáthidaló szálerősítésű hidegen, glettvassal bedolgozható szerves oldószer tartalmú tömítőanyagot fejlesztett ki, amely ellenáll a nem oxidáló savaknak és ülepedést gátló adalékot is tartalmaz. A teljes kiszáradása után vízszigetelése kiváló és az időjárás hatásainak ellenáll. Felhasználható tetőszigetelések hibáinak kijavítására, bádogszegélyek és épületelemek közötti rés tömítésére, áttörések körüli szigetelésre, stb. A termék jól tapad ásványi felületeken (beton, vakolat, falazat), bitumenes tetőfedő lemezeken és bitumenes bevonatokon. Nem nedvszívó felületek (pl. fémlemez) esetén gondos alapozás szülséges. A tető dőlésszöge maximum 25°, a rétegvastagság rétegenként maximum 2mm lehet. Réskitöltés esetén a rétegvastagság az 5 mm-t is elérheti. Nem használható műanyag lapokon, polisztirolhabon, valamint szilikon tartalmú termékkel kezelt felületeken. Nedvszívó alapra történő felhordás előtt Bornit-H-val kell alapozni. Az alapnak száraznak, tisztának, olaj és zsírmentesnek kell lennie. Ideális felhasználási hőmérséklettartománya +5°C és +35°C között van, de a fogadó felület előzetes felmelegítése után felhordása -5°C külső hőmérséklet esetén is lehetséges. Anyagszükséglete: 1,2 kg/m2/mm.

Bornit Latex UV Vizbázisú igen rugalmas, vizszigetelésre és elöregedett lapostetők felújítására szolgáló anyagot gyárt a Kemikál Zrt. cég Bornit Bitumen Latex Super UV néven. A termék kaucsuk latex-szel magasan modifikált kül- és beltérben egyaránt használható bitumenemulzió, amely megkötött állapotban időjárás és UV álló,valamint a gombásodásnak és rothadásnak is ellenáll. Átszáradás után nagy rugalmasságú, repedésáthidaló bevonatot képez. Felhasználható pincealapok, terraszok erkélyek, valamint elöregedett bitumenes lapostető szigetelések felújítása mellett új beton tetőfelületek vízszigetelésére is. A termék beton, vakolat, kifugázott tégla és bitumenes alapfelületre hordható fel. Repedésáthidaló képessége 5mm, szakadási nyúlása 370%. A bevonatot legalább két rétegben kell felvinni, anyagszükséglete kb 0,8 liter/m2/réteg. Tárolása fagymentes helyen történhet, felhsználási hőmérséklettartománya +5°C - +30°C.

Sika Black Seal BTSIKA cég Sika Black Seal BT néven 300 mi-es pisztollyal kinyomható patronban olyan pasztaállagú butil bázisú egykomponensű tömítő és ragasztóanyagot hoz forgalomba, amely a legtöbb építési felületen jól tapad és kiválóan alkalmas tetők, falak kültéri tömítésére, ragasztására és javítására. Az anyag nem igényel alapozást, nyirkos felületen is alkalmazhatő és magas szárazanyag tartalma miatt kiváló réstömítő. Felhasználásához a fogadófelület legyen tiszta, száraz, ép és homogén, olajtól zsírtól és portól valamint laza, homokolódó részektől mentes. Tömítésnél ügyeljünk a rés teljes, buborékmentes kitöltésére. Ragasztásnál nyomjuk össze a SIKA Black Seal BT-vel bevont felületeket, majd húzzuk szét azokat és várjukn kb 10 percet. amikor a felületek fogásbiztossá válnak, nyomjuk össze azokat erősen, ezáltal a ragasztás létrejön.

Bornit Latex UV Fém esőcsatornák tömítése bitumenszalaggal 10m x 10 cm-es tekercsben kapható a Bornit cég Alu-Tape nevű terméke. A bitumenes hordozószalag nagyon jól tapad fémhez, fához és ásványi felületekhez. A szalag alumínium, ólom és bronz színű eloxált alumíniummal kasírozva kerül forgalomba, ezért kiválóan alkalmas fém ereszcsatorna elemek, bádogszegélyek, télikert vázelemek stb. réseinek, repedéseinek, falcsatlakozási vonalainak és tömítetlenségeinek javítására. Az időtálló tapadás és tömités feltétele a fogadó felületek tisztasága, zsír, olaj és pormentessége.

dr Tivadar János


Lambda logoA bitumenes termékek raktárról azonnal megvásárolhatók a Lambda Systeme Kft. 1142 Budapest Tengerszem u. 90. sz alatti Budapest M3 építőanyag szakkereskedésében, vagy házhozszállítással megrendelhetők a Lambda Systeme Kft. https://lambdawebaruhaz.hu címen található internetes áruházában. A Budapest M3 szakkereskedés és a https://lambdawebaruhaz.hu internetes áruház telefonos és email elérhetőségeit a nyitólap tartalmazza.

                                                   
tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS