logo logo
logo logo
logo logo

Tengerszem u.-i telephelyünkön utódunk a

Lambda Systeme Kft.
Budapest M3 építőanyag szakkereskedése

A Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-20-947-7101,
36-20-444-1592
Email: m3@lambda.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Recepttár

Mészpótló habarcsok receptje

Mészpótlók

A mészpótlók, mészhelyettesítők alkalmazása napjainkra már elfogadottá vált. Felhasználásukkal a hagyományos mész tartalmú habarcsoknál jobb tapadású, rugalmasabb, kisebb kötési zsugorodású keverékek állíthatók elő. Azonos hatású mennyiség súlya az oltott mésznek csupán ezredrésze, így szállítási költségük elenyésző. Maró hatásuk nincs, a környezetet nem szennyezik és színezik megkönnyítve ezáltal az építési munkák utáni takarítást.

Inkább szokatlanként mint hátrányként említhető meg viszont az, hogy a mészpótlók az oltott mész felhasználási gyakorlatához képest patikapontosságú adagolást igényelnek. Emellett a mészpótlóval készült habarcsok szerényebb kenhetőségük miatt miatt finomabb vakolási munkákra, simításra kevésbé alkalmasak. Bár ez utóbbi problémát a gyártók magasabb gyantaszappan tartalmú  - jobban képlékenyítő - termékek kifejlesztésével megoldották, ezek felhasználása nem igazán terjedt el.

Vakolásra, simításra a kivitelezők többsége a gyári készhabarcsokat alkalmazza. Ennek ellenére speciális esetekben (jobb tapadás biztosítása, repedésveszély lecsökkentése) indokolt lehet a mészpótlók mész-cement habarcsokhoz történő adagolása is. Vállalkozásunk a belga COMPACTUNA Politechnisch Bedrijf gyártó Micropol nevű mészpótlóját árusítja, melynek felhasználása a következő:

Keverési arányok

-  a Micropolt a használat előtt alaposan rázza fel a homogenizálás érdekében
-  50 - 55 liter habarcs készítéséhez (100 literes keverőgép) az első vödör keverővízbe öntsön 0,5 deciliter Micropol adalékanyagot. Az ezen felüli vízadagoláshoz már nem kell adalékanyagot keverni, kivéve ha a habarcs speciális felhasználási területe ezt megkívánja. Erre a maximális tapadás, szilárdság, vagy minimális zsugorodás beállítása esetén lehet szükség.
-  természetesen ha a keverőgép mérete más, az adalékanyag mennyisége is változik (70 literes keverőgép : 0,7 dl Micropol, 30 literes keverőgép: 0,3 dl MIcropol)
-  az adalékanyagot tartalmazó keverővizet öntse forgó keverőbe és hagyja keveredni
-  adagoljon a keverőbe 1 : 4 térfogatarányú cementet és bányahomokot (1 lapát cement, 4 lapát bányahomok) és hagyja jól elkeveredni
-  tiszta víz hozzáadásával állítsa be a habarcs konzisztenciáját
- az így elkészített habarcs minden esetben H10 - H50 minőséget ad a cement és a homok minőségétől függően.
-  szemcsés folyami homok alkalmazása esetén adagoljon bányahomokot is a keverékhez.
-  célszerű a habarcs konzisztenciáját a meszes habarcsoknál megszokotthoz képest sűrűbbre beállítani, mert a mészpótló képlékenyítő hatása miatt a bedolgozhatóság így is kifogástalan lesz.

Felhasználási javaslatok

- külső és belső vakolásoknál a cement - homok aránya egyéni elbírálás alapján 1 : 4-ről 1 : 5-re változtatható, de a cement arányának további csökkenése a habarcs meggyengüléséhez vezethet
- az előírt adagolástól csak indokolt esetben az ÉMI jegyzőkönyv által megadott határokon belül térjen el
- a Micropol túladagolása nem hatékony és a kötési idő elhúzódásához vezet, az kevesebb előírtnál kevesebb mennyiség alkalmazása viszont a habarcs  gyengülését, ridegedését vonja maga után.
- a túladagolás cement és tiszta víz hozzáadásával megszüntethető
- a simítás elkezdésére fokozottan ügyeljen, mert a habarcs hamarabb "meghúz" a falon
- téli bedolgozásnál (fagypont alatt) gondoskodni kell a hővédelemről
- nyáron (nagy melegben) a falat gúzolni kell, vagy többszöri előlocsolással be kell nedvesíteni
- a hőszigetelés fokozására a vakolóhabarcshoz egyéni elbírálás alapján perlit adagolható
- kőporozásnál a Micropolt mésszel együtt alkalmazva a repedések kialakulása elkerülhető


tivadar logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS