logo

logo

TIVADAR Kereskedelmi Kft.
- építőanyagok nem csak szakembereknek -

Budapest 1142
Tengerszem u. 90.
Tel: 36-1-4600561
Email: tivadarkft@tivadarkft.hu

Nyitólap
Kapcsolat Webáruház Menü Termékek

Újdonságok

Baruplan Flex bitumenes szigetelőlemez talajpára ellen

Baruplan flex

Öntapadó, beépítése egyszerű és gyors

A felszálló talajpára az épület falainak állagát és belső tereinek komfortját is veszélyezteti. Emiatt a beton alaplemez és a rajta felépített falszerkezet közé, illetve az alaplemez és a rajta kialakított padlószerkezet közé szigetelőréteget kell beépíteni.

A szigetelőrétegnek azon túlmenően, hogy jelentősen akadályoznia kell a talajpára átjutását, sérülésmentesen kell átvészelnie a kivitelezéssel járó megpróbáltatásokat és hosszantartóan ellen kell állnia az épület mozgásaiból fakadó szakító- és nyíró igénybevételeknek.

A kezdetekben használt papíralapú szigetelések öregedtek, szakadtak, a kent bitumenes szigetelések ridegségük miatt könnyen repedtek. Az ezeket követő még ma is forgalomban lévő üvegfátyolbetétes oxidbitumenes lemezek már sokkal jobbak voltak, de öregedési hajlamuk, rossz hidegtűrésük és rugalmasságuk hiánya miatt még mindíg sok kívánnivalót hagytak maguk után.

Büsscher Hoffmann logo Változást hozott a bitumenlemezek körében a modifikált bitumentermékek megjelenése, melyeknek esetében a bitumen tulajdonságait műgyanta polimerekkel javítják. A felhasználáshoz illeszkedve kétféle modifikált bitumen tipus alakult ki, az APP-vel (Attaktikus polipropilénnel) másnéven plasztomerrel modifikált bitumen és az SBS-el (Stirol-butadin-stirol-ral) másnéven elasztomerrel modifikált bitumen. Az új anyagokkal együtt megújult a hordozóanyag is, az üvegszálak mellett megjelent az erős de rugalmas polipropilén.

Az APP-vel modifikált bitumenlemezek magasabb hőmérsékleten sem folynak, kevésbé érzékenyek az ultraibolya sugárzásra, ezért napsugárzásnak kitett tetők fedésére kiválóan alkalmasak. Az SBS-sel modifikált bitumenlemezek viszont hidegben sem törnek, nagyon rugalmasak, öregedésállóak, ugyanakkor az ultraibolya sugárzást nehezebben viselik el.

A leírtakból következően a talajpára elleni védelemre a rugalmas prolipropilénszálas SBS-sel (elasztomerrel) modifikált bitumenlemezek a legalalkalmasabbak. Ugyanakkor bépítésük jelentős munkával jár. Az aljzatot a toldások vonalán bitumenes kellősítővel kell kezelni, majd  az egy méter széles bitumenlemezeket átfedéssel egymásra fektetve lánggal megolvasztva egymással és a kezelt alappal össze kell hegeszteni.

A -20°C-ig hajlítható szakadásbiztos, átszúródás ellen fokozottan védett, kis súlyú (24kg/35m2), öntapadó, kellősítés nélkül felhasználható Baruplan Flex szigetelőlemez egyik legfontosabb előnye a beépítés gyorsaságában rejlik.

Amint az első két képen látható, egy derékszögű falcsatlakozásnál a beton alaplemezre mindkét irányban egy az alaplemezen 20-30 cm-rel túllógó öntapadó Baruplan Flex szigetelőlemezt fektetünk. A szigetelőlemezeket a találkozásuknál egy speciális, erősen tapadó ragasztószalaggal (DIFUTEX EKB I 60) egymáshoz rögzítjük.

Erre a harmadik képen látható módon ráépítjük a sarokban találkozó falszerkezetet. Az épületszerkezet elkészülte után a padló alatti hőszigetelés és az aljzatbeton elkészítése előtt a páraszigetelést befejezzük. Ennek során a már beépített két Baruplan Flex szigetelőlemezre átfedéssel újabbakat fektetünk.

Amint a negyedik képen látható, a hosszanti átfedéseket a Baruplan Flex szigetelőlemez öntapadó része, átfedéseket a Baruplan Flex szigetelőlemez öntapadó része, a keresztirányú átfedéseket a már említett DIFUTEX EKB I 60 ragasztószalag rögzíti egymáshoz.

A képen egyébként túl sok toldás látható. A munka sebessége és a minőség szempontjából is célszerű a felületet toldás nélkül egybefüggő szigetelőlemez darabokkal lefedni és a kimaradt rövidebb részeket kisebb helyiségekben felhasználni.

A szakadásbiztos és átszúródás ellen fokozott védelemmel ellátott kis súlyú -20°C-ig beépíthető rugalmas és ömtapadó Baruplan Flex bitumenlemez legfontosabb felhasználási területe a vizszintes felületek páraszigetelése, de kiválóan alkalmas esztrichek elválasztórétegeként és tetőfedések alátétlemezeként történő felhasználásra is.

dr Tivadar János

Termékismertető

Árak


logo
- Építőanyagok nemcsak szakembereknek -
Powered by W3.CSS